1. Een betere krant op internet

    Regelmatig zie ik berichten dat de kranten het moeilijk hebben. Minder lezers en minder inkomsten van advertenties waardoor kranten niet rendabel blijven. En het omvormen van papieren uitgave naar interactieve website is ook een worsteling, of zoals Charles Groenhuijsen in een column schrijft: Bij de Nederlandse kranten lijkt de digitale snelweg nog te veel op een kronkelig en hobbelig boerenpad..

    Ik ben geen kenner van het uitgeven van een krant, maar ik ben wel geïnteresseerd in nieuws en daarom hier als lezer wat suggesties aan kranten om zich beter op het internet te presenteren:

    1. Zet alles op het web

      Op het web wil ik minimaal alles wat op papier komt kunnen lezen. Dus geen beperkte selectie van berichten, kortere versies of berichten zonder foto's.
      Een webpagina heeft juist niet de beperkte ruimte waarin het geplaatst moet worden zoals een pagina in de papieren krant. Zet op het web dan ook juist uitgebreidere artikelen, met extra materiaal, foto's etc.

    2. Publiceer direct

      Niets is zo vervelend aan nieuws als het geen nieuws meer is, dus zet een geschreven bericht direct op het web en wacht niet tot het op papier staat. Dat papier wordt slechts 1 keer per dag verspreid en dus zit er flink wat tijd tussen het schrijven van een artikel en het lezen ervan. Het web heeft deze belemmering niet, als een bericht klaar is kan het direct wereldkundig worden gemaakt.

      Dat een bericht dan eerder op het web staat dan op papier kan vreemd, of misschien zelfs ongewenst, overkomen bij de makers. Maar als lezer is dat voor mij geen argument, ik wil een actuele berichtgeving.

    3. Link!

      Het web geeft je de mogelijkheid om berichten in samenhang met andere informatie te brengen. Doe dat dan ook en beschouw de krant niet als eiland in de informatiezee. Neem verwijzingen op naar eerder geplaatste berichten, bronnen, bedrijven, biografieën, achtergrondverhalen en gerelateerde pagina's. En doe dat dan niet in pop-up, want er zijn niet veel gebruikers die daarvan houden.

      Update: in het artikel Do's en dont's van de hyperlink staat een aantal praktische tips over linken.

    4. Haal geen artikelen weg

      De papieren krant bevat elke dag een afgemeten hoeveelheid berichten die niet veel samenhang hebben met eerdere edities. Op het web hoeft dat niet, daar kan een artikel in door de loop van de tijd in gebruik blijven en onderdeel worden van de berichtgeving. Houdt daarom alle berichten beschikbaar en geef elk artikel een eigen webadres waar het nu en in de toekomst te lezen is. Dat maakt het ook voor anderen mogelijk ernaar te linken.

      Zo kun je juist nieuwe dingen doen die op papier niet gaan, zoals in artikelen verwijzen naar eerdere berichten. Of dossiers maken van alle berichten over een specifiek onderwerp. Maar ook andere groeperingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld alle berichten van een bepaalde auteur, alle voetbalfoto's of alle CD recensies.

      En ik denk ook dat dit soort dingen gebruikt kunnen worden om nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Want van al die foto's kun je afdrukken aanbieden en bij de CD's linken naar een winkel om ze te kopen. Koppel daar voordelen aan voor abonnees, zoals 10% korting op de aanschaf als ze zo gekocht worden en ook het abonnement wordt interessanter.

    5. Geef de naam van de auteur(s)

      Soms staat bij grotere artikelen of vaste rubrieken de naam van de schrijver genoemd, maar lang niet altijd weet je wie iets geschreven heeft. Als lezer wil ik weten door wiens bril ik het bericht toegeschoven krijg. Geef me links naar bio's, een overzicht van alle artikelen van die schrijver en zijn eigen website.

    6. Geef me mijn eigen krant

      Op papier is de redactie de baas over de indeling van berichten en de pagina's, maar dat is maar één bepaalde kijk op het nieuws. Geef mij de mogelijkheid mijn eigen doorsnede van het nieuws te maken. Als ik alleen het cultuurnieuws wil dan alleen het cultuurnieuws, of alles over mijn favoriete club, een aankomend evenement of de advertenties van winkels op loopafstand van mijn huis.

      En geef me daarbij ook de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe ik die berichten krijg, als een zelf in te richten pagina, via e-mail of sms, of door met abonneren op een nieuwsfeed.

    Dat zijn zo wat mogelijkheden die me te binnen schieten, maar er zullen er vast meer zijn. Daarover later misschien meer.