1. ka-en-es-bee

    Waarom doet de KNSB toch zo raar met de NK Afstanden?

    Het tijdstip: Ook dit jaar laat de KNSB zien dat ze geen verstand van wedstrijdplanning heeft, door de belangrijkste nationale wedstrijd direct aan het begin van het seizoen te houden. De deelnemers hebben geen wedstrijdritme op kunnen doen, sommigen zitten zelfs nog in een trainingsperiode, maar dat is hun eigen keuze natuurlijk.

    De plaats: Een NK moet toch te belangrijk zijn om op een plaats te houden waar weerstomstandigheden de resultaten kunnen beïnvloeden zoals de half-open baan van Utrecht. Zeker met een wereldaccomodatie als Heerenveen, recent verbouwd om nog snellere tijden mogelijk te maken. Want je kijkt toch liever naar een wedstrijd waar mogelijk een wereldrecord wordt gereden dan dat de tijden daar seconden boven liggen.
    De kwalificatie. Om bij een sport aan een NK mee te mogen is het toch normaal dat in de periode voor het kampioenschap aan een minimale prestatie moet worden voldaan. Op de site zelf kan ik geen kwalificatietijden of andere informatie terugvinden. Maar bij de KNSB is een document aanwezig. Hierin staat dat deelnemers aan de Olympische Spelen plus de besten van het voorgaande kampioenschap, zonder aan te geven welke prestatie iemand als een ‘beste’ aanmerkt. Per afstand worden deze rijders en rijdsters aangevuld met een wisselende hoeveelheid door het sectiebestuur langebaan aangewezen deelnemers. Het blijkt dat meer dan de helft van de deelnemers op basis van prestaties van het voorgaande seizoen is gekozen en ingedeeld. Een vreemde zaak.

    Als laatste nog iets over de langste afstanden, de 5 en 10 km. Het gaat bij deze wedstrijd om een kampioenschap per afstand, maar je kunt niet alleen deelnemen aan de 5000 m. bij de vrouwen of 10000 m. bij de mannen. Nee, die moeten eerst meedoen aan een kortere afstand en daar bij de eerste acht (vrouwen) of twaalf (mannen) eindigen.
    Al met al blijft schaatsen toch, ook in Nederland, een kleine sport, en een weinig gespecialiseerde sport. Want wie legt zich toe op één afstand. De specialisatie is zo klein dat op elke afstand veel van dezelfde deelnemers meedoen.